Web Analytics Made Easy - Statcounter

اقتصادآنلاین- طاهره گودرزی؛ سال ۹۷، معاملات اسلب از رینگ معاملاتی بورس کالا خارج شد. دلیل اصلی مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت برای خروج معاملات تختال از بورس کالا به دلیل محدود بودن تولیدکننده و عرضه‌کننده آن بود.

اما برخی از فعالان بازار فولاد معتقد هستند از زمانی که معاملات اسلب از بورس کالا خارج شد، باعث شد بازار ورق گرم فولاد نیز با چالش‌روبرو شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

می‌توان گفت خروج اسلب از بورس، رانتی عجیب وشیرین برای افرادی خاص که خریدار ورق خارج از بورس کالا بودند، ایجاد کرد.

با تصمیم خروج اسلب از بورس، نارضایتی خریداران ورق بیشتر شد و ادعا کردند که عرضه‌های این محصول فولادی به صورت قطره چکانی در بورس صورت می‌گیرد. این اعتراضات و التهابات بازار ورق و رانت ایجاده شده در بازار، در نهایت منجر به این شد که ستاد تنظیم بازار در مصوبه یکم مرداد ماه سال جاری دستور بازگشت اسلب به بورس کالا را صادر کند. عرضه اسلب در بورس کالا به منظور کنترل بهتر قیمت‌‌ ورق‌های فولادی، یکی از راه‌حل‌هایی بوده که بارها از سوی فعالان بازار فولاد برای تعدیل قیمت‌ها مورد تاکید قرار گرفته بود.

مشکل اساسی بازار ورق چیست؟

بازار عرضه و تقاضای ورق‌های فولادی، طی دو سال اخیر، شاهد تشدید مشکلات درخصوص عدم عرضه ورق فولادی از سوی تمامی شرکت‌های تولیدکننده ورق بوده است. برخی افراد، مشکلات اساسی بازار ورق را عرضه ناکافی انواع ورق در بورس کالا، اصرار بر تداوم عرضه‌های مچینگ ورق و اصلاح نشدن نواقص فراوان آن، نظارت ناصحیح بر بازار خارج از بورس و ممانعت از فروش ورق در بازار آزاد و اتخاذ سیاست‌های غلط درخصوص صادرات آزاد برای برخی تولید‌کنندگان بدون هیچ‌گونه قید و شرطی می‌دانند.

اما مشکل جای دیگری است. شرکت‌های تولید کننده ورق ازجمله فولاد اکسین، مجتمع فولاد گیلان و کاویان و گروه ملی صنعتی فولاد ایران نه تنها اقدام به عرضه محصول در بورس کالا نمی‌کنند بلکه در بازار آزاد نیز این محصول به صورت خُرد نمی‌فروشند و کمتر از هزار تن تقاضا را قبول نمی‌کنند. این درحالیست که شرکت های کوچک که به ورق نیاز دارند نهایتا ۲۰۰الی ۵۰۰ تن مصرف ماهانه دارند. این موضوع باعث شد تا پای واسطه‌ها به بازار ورق باز شود و محصولات این شرکت‌ها را به صورت عمده خرید کنند و تولیدکنندگان اصلی و کوچک نتوانند ورق مورد نیاز خود را تهیه کنند و مجبور به خرید از فولاد مبارکه در بورس کالا ‌می‌شوند که باعث افزایش تقاضا برای ورق فولادمبارکه می‌شود. این درصورتی است که اگر نیاز شرکت‌های کوچک از طریق دیگر تولید کنندگان ورق تامین شود، فولادمبارکه محصول با ارزش تری تولید می‌کند. می توان گفت که اگر کارخانه های تولیدکننده ورق همانند فولادمبارکه محصول خود را به صورت خرد در بورس کالا عرضه کنند، رانت ایجاد شده در بازار ورق از بین می‌رود و قطعا هم قیمت‌ها متعادل می شود و التهاب بازار از بین می رود.

بازگشت اسلب به بورس کالا

۱۴ مرداد ماه اولین عرضه اسلب در بورس کالا پس از دوسال آن هم با حواشی زیاد به خاطر کشف قیمت که بسیار بالاتر از قیمت‌های جهانی بود، صورت گرفت. شرکت‌های فولاد اکسین خوزستان، مجتمع فولاد گیلان و کاویان، فولاد اصفهان، فولاد خرم آباد، نورد آریان فولاد، گروه ملی صنعتی فولاد ایران خریداران اصلی اسلب از بورس کالا هستند که بنابر مصوبه ستاد تنظیم بازار باید حداکثر یک ماه پس از تاریخ تحویل اسلب، ورق گرم خود را در بورس کالا عرضه کنند.

در این باره بیشتر بخوانید: تلاش برای ایجاد آرامش در بازار ورق پشت پرده عرضه اسلب در بورس کالا التهابات بازار ورق کاهش می‌یابد؟

از اولین روز عرضه تا پایان مهرماه سال جاری، بیش از۸۰۰ هزار تن اسلب در بورس کالا توسط سه شرکت فولاد مبارکه، فولاد خوزستان و فولاد هرمزگان عرضه شده که بیش از ۴۸۰ هزار تن معامله شده است. 

بنابراین گزارش، سررسید خریدهای ۱۴ مرداد تا ۱۱ شهریور، پایان مهرماه بوده است که شرکت‌ها موظف بوده‌اند  ۱۶۳هزار تن ورق گرم خود را در بورس کالا عرضه کنند. همچنین سررسید خریدهای پایان شهریور، حدود ۲۰۰هزار تن بوده است که باید از سوی شرکت ها در بورس کالا عرضه می‌شده است اما بنا بر بررسی‌های اقتصادآنلاین، تا کنون هیچکدام از این شرکت‌ها عرضه‌ای در بورس کالا نداشته و شواهد نشان دهنده آن است که تمام این محصول فلزی در بازار آزاد فروخته شده و باعث ملتهب شدن بیشتر بازار ورق شده است. به عبارت دیگر می توان گفت ۴۸۰هزار تن اسلب تا پایان مهرماه معامله شده که با توجه به زمان تحویل اسلب به شرکت‌ها، باید تا پایان دی ماه ۴۸۰هزار تن ورق در بورس کالا عرضه کنند. با توجه به عدم عرضه تعهدهای سررسیده، بسیار بعید به نظر می‌رسد در زمان‌های دیگر نیز، ورق استحصالی از اسلب در بورس کالا عرضه شود.

همچنین بر اساس مصوبه مذکور، آن دسته از واحدهای نورد گرم که به دلیل مشکلات حقوقی (مانند فولاد گیلان و فولاد کاویان)، امکان عرضه مستقیم ورق گرم استحصالی از اسلب در بورس کالا را ندارند، اجازه ندارند ورق تولیدی را به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در خارج از بورس کالا عرضه کنند و باید تولید کننده بالا دستی (فولاد مبارکه) و یا با استفاده از دستگاه مباشر و یا هر روش دیگری که به تصویب کمیته فنی رصد و پایش برسد، نسبت به عرضه ورق گرم استحصالی در بورس کالا اقدام نماید که این مورد نیز انجام نشده است.

براساس تاکید ستاد تنظیم بازار، بورس کالای ایران و معاونت امور صنایع مکلف هستند تا عدم عرضه مقادیر تولید، مطابق کف عرضه تعیین شده اسلب و ورق گرم را به صورت مستمر در پایان هر هفته به دستگاه‌های نظارتی مسئول گزارش دهند. 

براساس اطلاعاتی که به دست اقتصادآنلاین رسیده، بورس کالا عدم تعهد شرکت‌های تولیدکننده ورق را به وزارت صمت و نهادهای ناظر گزارش داده اما تا کنون هیچ برخوردی از سوی این وزارتخانه و نهادهای مسئول با شرکت‌هایی که از تعهد خود سر باز زده‌اند، نشده است.

با توجه به اینکه عرضه اسلب به منظور شفاف سازی معاملات ورق گرم و با هدف ایجاد توازن در قیمت گذاری آن به بورس کالا وارد شد تا التهابات بازار را برطرف کند، شاهد آن هستیم که با عدم عرضه ورق گرم از سوی شرکت‌های خریدار اسلب، روند این شفاف سازی تاکنون با مشکل روبرو شده است.

پربیننده ترین تحلیل جامع بر آهن و فولاد ارفع نگاهی مختصر به صنعت مس کاهش قیمت طلا با تقویت شاخص دلار آمریکا/ شوک دوباره به قیمت فلز گرانبها سودآوری عظیم در سیمان تامین کاهش تقاضا در بازار فلزات گرانبها با نوسان قیمتی/ ثبات بازار در شرایط توقف معاملات

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: بورس کالا ستاد تنظیم بازار بازار فولاد تختال اسلب ورق گرم عرضه اسلب در بورس کالا رانت فولادی قیمت طلا قیمت لوازم خانگی سهام عدالت بورس کالا عرضه کنند اسلب در بورس کالا اسلب از بورس بورس کالا بازار ورق عرضه اسلب عرضه ورق عدم عرضه ورق گرم شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۸۴۱۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران ۶۲ میلیون دلار به همراه دیرکرد غرامت از هند دریافت می کند

به گزارش خبرنگار مهر، نزدیک به یک دهه پیش شرکت مهندسی توسعه گاز ایران با شرکت (اس تی سی) هند قراردادی به منظور خرید ورق‌های فولادی برای تولید خط لوله انتقال گاز به امضا رساند، اما این شرکت هندی به قرارداد خود پایبند نماند برای همین شرکت توسعه و مهندسی گاز ایران طی نامه‌ای به شرکت «STC» اعلام کرد؛ تحویل فولاد به ایران در چهارچوب شرایط قرار داد ۲.۵ میلیارد دلاری سال ۲۰۱۴ میلادی طرفین نیست.

همچنین در ادامه این نامه آمده است که اگر شرکت «STC» هر چه زودتر به ارسال تعهدات فولاد خود اقدام نکند، ایران مستقیماً با شرکت فولاد «ایسار» هند که فولار صادراتی را برای شرکت STC تأمین می‌کند، وارد معامله می‌شود.

حالا پس از نزدیک به ۱۰ سال امروز در جریان رسیدگی به گزارش کمیسیون انرژی درباره لایحه ارجاع اختلاف شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با شرکت بازرگانی دولتی هند (اس‌تی‌سی) به داوری، کلیات این لایحه را تصویب کردند.

مصطفی نخعی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس، در تشریح این گزارش بیان کرد: در سال ۱۳۹۲ بین شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و شرکت اس‌تی‌سی هند قراردادی به‌مدت سه سال امضا شد که طرف ایرانی بر اساس این قرارداد به تعهدهای خود عمل کرد، اما شرکت بازرگانی دولتی هند در این مدت به کمتر از یک‌پنجم تعهدهای خود عمل کرده است.

به گفته سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس در صورت موافقت با این لایحه، امکان پیگیری حقوقی این موضوع به شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران داده می‌شود.

مسعود سرلک مدیر حقوقی شرکت مهندسی توسعه گاز ایران در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به طرح دعوای مجلس با شرکت هندوستانی گفت: در سال ۱۳۹۲ این قرارداد منعقد شد و مبنی ساخت و فروش ورق فولاد توسط شرکتی هندی به ایران بود.

وی ادامه داد: قراردادی سه ساله برای خرید ۲۵۰۰ میلیون تن فولاد و به ارزش ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار منعقد شد که سازنده ورق فولاد زمان واریز پول اعلام کرد که بانک‌های هندوستان مشمول تحریم‌ها هستند و باید شرکت S.R.Oپول را به جای نفت به حساب شرکت تولید ورق فولاد پرداخت کند.

مدیر حقوقی شرکت مهندسی توسعه گاز ایران خاطر نشان کرد: مبلغ اول قرار داد ۱۲۵ میلیون دلار بود که از محل فروش نفت پرداخت شد و نیمی از تعهدات را انجام دادند اما پس از مدتی شرکت تولید کننده ورشکسته شد و امکان تولید ورق فولاد را نداشت و بدون در نظر گرفتن مطالبات ایران در رویه ورشکستگی قرار گرفت و منحل شد. به همین دلیل ایران نه توانست پولی دریافت کند و نه کالا.

سر لک خاطر نشان کرد: در تعهداتی که در قرارداد منعقد شده بود بندی وجود داشت مبنی بر آنکه اگر طرفین با مشکلی مواجه شدند می‌توانند آن را به داوری بفرستند اما به دلیل اینکه شرکت ایرانی دولتی بود بر اساس اصل ۱۳۹ قانون اساسی صلح دعاوی راجع به اموال عمومی و دولتی یا ارجاع آن به داوری در هر مورد موکول به تصویب هیئت وزیران است و باید به اطلاع مجلس برسد. در مواردی که طرف دعوی خارجی باشد و در موارد مهم داخلی باید به تصویب مجلس نیز برسد.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه پس از این اختلاف به نتیجه نرسیدیم اکنون درخواست داوری داده ایم که در هیئت وزیران بررسی شده وو پس از دریافت موافقت نامه‌ها و مجوزها می‌توانیم طرح دعوا کنیم.

وی در پاسخ به این پرسش که در صورت دریافت غرامت مبلغ آن را چقدر پیش بینی می‌کنید، خاطر نشان کرد: پیش بینی ما این است که ۶۲ میلیون دلار به همراه دیرکرد آن دریافت کنیم.

به گفته این مقام مسؤول اکنون وکیل‌ها و داوران مشخص شده‌اند و پیش بینی می‌کنیم که در این دعوا برنده شویم.

بر اساس این گزارش طبق این قرارداد ایران با شرکت «STC» هند، قرار بوده طی سه سال، ۲.۵ میلیون تن فولاد به ایران صادر شود که یک میلیون تن آن در سال اول و مابقی آن تا دو سال آینده انجام شود اما شرکت «STC» در سال اول تنها ۴۵۰ هزار تن فولاد به ایران تحویل داده است و اکنون ایران با گذشت ۱۰ سال می‌خواهد این موضوع را به داوری بین‌المللی بگذارد و مطالبات خود را دریافت کند.

کد خبر 6099104 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • تظاهرات شهرک‌نشینان مقابل مقر وزارت جنگ در تل آویو
  • معاون وزیر صمت:نامه ارزی صنایع منتسب به جریان تورم‌ساز است
  • واکنش معاون صنایع عمومی وزارت صمت به نامه برخی انجمن‌های صنعتی
  • انرژی و کارگر را با دلار ۱۵هزار تومانی دریافت میکنند اما ارز را میخواهند ۶۰هزار تومان بفروشند
  • صف خرید فورس ۶ تن در بورس کالا
  • عدم همخوانی میزان کشفیات با ارزش بازار قاچاق پوشاک
  • ایران ۶۲ میلیون دلار به همراه دیرکرد غرامت از هند دریافت می کند
  • خط و نشان برای شرکت‌هایی که سود سهام عدالت را نمی‌دهند | سود مرحله سوم چه زمانی واریز می شود؟
  • افزایش شرکت های بورسی در کرمانشاه
  • شرایط خرید کامیونت فورس در بورس کالا ابلاغ شد